Szakmai önéletrajz

 

Kéry János 1974-ben született zenész családból. Zongora és zeneszerzés szakon tanult a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában. Kitűnő eredménnyel érettségizett, elnyerte az iskola Kodály díját. Tanulmányait az Egyesült Államokban, a Boise Egyetemen, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia zongora szakán folytatta. Kitüntetéses diplomáját követően 2000-ben Artisjus díjat kapott, és tagja lett a Magyar Zeneművészeti Társaságnak. Eötvös és DAAD ösztöndíjasként posztgraduális tanulmányokat végzett a németországi Saarbrückeni Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2001-ben (Konzertreife) és 2015-ben (Solistenprüfung) további két mester-diplomát szerzett. DLA fokozatát 2015 májusában kapta meg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

2004-től a Zeneakadémia zongora-kötelező szakán tanít, 2005-től az intézmény tanársegédje, 2016-tól adjunktusa. Mesterkurzusokat tartott több ízben a Sankt Wendel-i (Németország) nemzetközi zenei táborban és a Mexikói Állami Zeneakadémián. Zsűrizett a Semmelweis Zenei versenyen, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola zongoraversenyén és az Angalica Morales Országos Zongoraversenyen Mexikóvárosban.

Közös koncertjei voltak a Boise State University, a BM Duna, a Debreceni és a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarokkal, valamint a Sándor Frigyes Kamarazenekarral. Gyakori művésze a kortárszenei Mini-Fesztiválnak. Számos vidéki város mellett több ízben fellépett a budapesti Zeneakadémián, a Pesti Vigadóban, a MÜPA Színháztermében, a Yale és a Boise egyetemeken, a Bellas Artes hangversenyközpontban Mexikóvárosban és sok más neves koncertteremben, a világ számos országában. (Magyarország, Szlovákia, Románia, Ausztria, Németország, Franciaország, Hollandia, Anglia, Spanyolország, Finnország, Olaszország, USA, Kanada, Mexikó.)

Rádiófelvételeket készített, ill. élő koncertközvetítést sugárzott vele a BSU Radio (USA), a Bartók Rádió (Budapest), és a Saarbrücken Klassik Radio (SR2).

Tanárai voltak, akikre mind a mai napig nagy szeretettel és hálával gondol (időrendi sorrendben): Dr. Irinyi Tamásné, Helyes Erzsébet, Keuler Jenő, Pless Attila, Molnár Zsolt, Madeleine Forte, Wallis Bratt, James Cook, Alexander Peskanov, Lantos István, Hambalkó Edit, Kemenes András, Gulyás Márta, Dimitrij Baskirov, Körmendi Klára, Rados Ferenc, Kurtág György, Devich Sándor, Bánfalvi Béla, Kostyál Kálmán, Thomas Douis, Eduard Brunner, Florent Boffard, Vadim Suchanov, Nagy Péter, Prunyi Ilona.