Szakmai önéletrajzKéry János 1974-ben született zenész családból. Zongora és zeneszerzés szakon tanult a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában. Kitűnő eredménnyel érettségizett, elnyerte az iskola Kodály díját. Tanulmányait az Egyesült Államokban, a Boise Egyetemen, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia zongora szakán folytatta. Kitüntetéses diplomáját követően 2000-ben Artisjus díjat kapott, és tagja lett a Magyar Zeneművészeti Társaságnak. Eötvös és DAAD ösztöndíjasként posztgraduális tanulmányokat végzett a németországi Saarbrückeni Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2001-ben (Konzertreife) és 2005-ben (Solistenprüfung) további két mester-diplomát szerzett. DLA fokozatát 2015 májusában kapta meg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Tanárai voltak, akikre mind a mai napig nagy szeretettel és hálával gondol: Dr. Irinyi Tamásné, Helyes Erzsébet, Keuler Jenő, Pless Attila, Molnár Zsolt, Madeleine Forte, Wallis Bratt, James Cook, Alexander Peskanov, Lantos István, Hambalkó Edit, Kemenes András, Gulyás Márta, Dimitrij Baskirov, Körmendi Klára, Rados Ferenc, Kurtág György, Devich Sándor, Bánfalvi Béla, Kostyál Kálmán, Thomas Douis, Eduard Brunner, Florent Boffard, Vadim Suchanov, Nagy Péter, Prunyi Ilona.

Hazai és külföldi pódiumokon is rendszeresen fellép. Több ízben szerepelt a budapesti Zeneakadémián, a Pesti Vigadóban, a MÜPA Színháztermében, a Yale és a Boise egyetemeken, a Bellas Artes hangversenyközpontban Mexikóvárosban és sok más neves koncertteremben, a világ számos országában. Játékát halhatták Magyarországon, Szlovákiában, Romániában, Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Angliában, Spanyolországban, Finnországban, Olaszországban, az Amerikai Egysült Államokban, Kanadában, Mexikóban és Kínában. Szólistaként játszott a Boise State University, a BM Duna, a Debreceni és a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarokkal, valamint a Sándor Frigyes Kamarazenekarral.

Rádiófelvételeket készített, ill. élő koncertközvetítést sugárzott vele a BSU Radio (USA), a Bartók Rádió (Budapest), és a Saarbrücken Klassik Radio (SR2).

2018-ban jelent meg első CD-je Matúz István fuvola- és Tóth Benedek vibrafonjátékával, melyen Johann Sebastian Bach kamaraművek szerepelnek.

1998-tól 2006-ig a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola zongoratanára. 2004-től a Zeneakadémia zongora-kötelező szakán tanít, 2005-től az intézmény tanársegédje, 2016-tól adjunktusa. Növendékei között találhatunk kezdőket, haladókat és professzionális zongoristákat is. Mesterkurzusokat tartott a Sankt Wendel-i (Németország) és a Quindao-i (Kína) nemzetközi zenei táborban és a Mexikóvárosi Állami Zeneakadémián. Zsűrizett a Semmelweis Zenei versenyen, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola zongoraversenyén és az Angalica Morales Országos Zongoraversenyen Mexikóvárosban. 2018 júliusában, Szentpétervárott Qui Yue kínai származású növendéke első helyezést ért el a Nyolcadik Nemzetközi Piano Bridges Zongoraversenyen. Pedagógiai és hangszeres működését a folymatos megújulás és fejlődni akarás jellemzi.

© János Kéry 2019